Fa uns mesos, un grup de destacats escriptors va fer una crida als grans grups editorials perquè s’impliquin més amb els programes de donació de llibres als països empobrits. A l’edició digital d’un diari que recollia aquesta notícia, un lector va comentar que el llibre ha mort, i que allò que hem d’enviar-hi són ordinadors. A aquest espavilat jo li recomanaria, justament, Nadie acabará con los libros, d’Umberto Eco i Jean-Claude Carrière, sobre el futur del llibre, en què argumenten amb lucidesa i mordacitat que el llibre és un dels grans invents bàsics de la humanitat: podran canviar els seus components, però un cop inventats ja no desapareixen, perquè no som capaços de fer res millor.
En tot cas, de les dues idees en podríem fer una: en l’era de l’accés, allò que cal garantir és que les majories empobrides del planeta disposin de les eines per accedir al coneixement. Benvingudes siguin les iniciatives que promouen l’enviament d’eines del saber a infants i joves de països del sud, tant si són en paper com en dispositius electrònics amb pantalla. El que no val -i algun cop ha passat- és fer passar per solidaritat el que no és més que un acte de reciclatge. Així com no entendríem un enviament “solidari” d’ordinadors espatllats, també hauríem d’evitar l’organització de campanyes d’enviament de llibres absolutament desfasats i inservibles perquè ens fan nosa. El que hem d’enviar són eines, no saldos.
MERCÈ SEGUI ha dit
No hi ha com tenir un llibre amb les mans, l’olor de paper, l’encant de poder anar envant enrera, anotar…..
Crec que el llibre de paper i diaris no serà n tan fà cils de extingir.
MERCÈ SEGUI ha dit
No hi ha com tenir un llibre amb les mans, l’olor de paper, l’encant de poder anar envant enrera, anotar…..
Crec que el llibre de paper i diaris no seràn tan fàcils de extingir.
Miquel Àngel Maria ha dit
Quanta raó que tens, Mercè! No debades hi ha tants col·leccionistes de llibres, i qualsevol persona mínimament sensible és capaç de projectar sobre un llibre heretat (de la família, d’un amic…) sentiments i de vivències que el connecten amb allò que té en el més profund del seu ésser. Serà possible que mai cap suport electrònic supleixi aquesta funció, quan allò que feim és substituir-lo just queda una mica, només una mica, desfassat? Hi ha una diferència fonamental entre el llibre en paper i qualsevol altre suport. Els llibres tornen antics; els aparells es fan vells!