A l’arxipèlag de les Illes Salomó, a l’est de Papua Nova Guinea, hi viu un home peculiar, famós i respectat per la seva gent. Respon al nom de Blaze, i és caçador de taurons. Ho fa a la manera tradicional del seu poble: sol enmig de la mar, amb una petita canoa al rem, invocant els taurons amb un corn, i enfrontant-se de tu a tu amb el més temible caçador de l’oceà. Quan ha aconseguit atreure un tauró ran de la canoa amb una esca de carn, amb una perícia increïble passa un llaç de corda pel cap de l’animal, i l’estreny fins que, esgotat, el tauró es rendeix. Però el més sorprenent és que al final, Blaze afluixa el llaç i allibera la bèstia, que fuig esperitada mar endins. Per què? Blaze ho té clar: “els meus avantpassats mataven els taurons per menja-se’ls, però si jo avui en dia fes el mateix, contribuiria a la seva extinció, perquè en queden pocs”. Blaze està compromès amb la supervivència de la cultura de la invocació de taurons, i això implica mantenir els taurons amb vida. “Em preocupen les generacions futures”, diu Blaze, “perquè sense taurons, el nostre estil de vida s’estingirà”.
Blaze és un home analfabet però savi, capaç de llegir i entendre la naturalesa, i això li garanteix la continuïtat de la seva cultura, del seu mode de vida.
A Menorca, aquest estiu el Consell Insular ha ordenat la retirada d’alga de les platges verges, començant per Macarella i Son Saura. L’argument dels nous governants de la primera institució menorquina és que volen facilitar les coses als banyistes, i que trobin les platges tal i com surten a les fotos. És el triomf de la publicitat sobre la veritat. És la prevalença del guany ràpid per damunt del seny, perquè és obvi que la mirada a curt termini pot hipotecar els beneficis de futur. És l’hegemonia de l’estètica sobre l’ètica, de l’aparença sobre la realitat, de la política mal entesa (ho faig perquè comand) sobre el govern ben entès (ho faig perquè és bo), amb el menyspreu més absolut envers els criteris tècnics i científics.
No saben que les algues seques aguanten l’arena de les platges? No veuen que les darreres dècades moltes platges de Menorca han perdut una quantitat enorme d’arena, fins a desfigurar la seva fesomia, coincidint amb les neteges de d’alga o amb la seva reducció, afavorida per la navegació? Amb l’excusa de voler mostrar unes platges de foto, tal vegada ens deixaran només amb fotos de platges que un dia van existir, i que la ignorància va condemnar.
Acabam de veure la primera animalada ambiental del nou govern de Menorca. L’alegria i fermesa amb què l’han perpetrada pot ser un anunci de moltes coses lletges que poden venir.
Paquita ha dit
Ens haurem de preparar per veure moltes coses com aquesta.De qui ens governa no es pot esperar res més. El problema es com li feim front si la majoria de la gent te aquesta mateixa miopia? si no fos així no els haurien votat.
Miquel Àngel Maria ha dit
Hola Paquita,
El que dius és la clau de tot: els nous governants tenen majoria absoluta perquè una gran quantitat de gent combrega amb la seva visió i amb la seva escala de valors. Però també és cert que els crítics amb l’abandonament del model territorial i ambiental que hem construït a Menorca amb tant d’esforç som molts, moltíssims. La qüestió és posar-nos en marxa. Quanta feina a fer!