Si es compleixen les previsions, el proper curs 2023-2024 començarà a la seu d’Alaior el grau universitari de la UIB d’enginyeria informàtica. Una notícia excel·lent, engrescadora, d’un enorme potencial. És la resposta a una reivindicació del Cercle d’Economia que, fa més de dos anys, vaig assumir i impulsar des del Consell Insular de Menorca. I pens que aquesta hauria de ser només la primera pedra d’un projecte molt més ambiciós: la reindustrialització de Menorca.
Record perfectament la primera telefonada de Francesc Tutzó, president del Cercle d’Economia, a finals de setembre de 2020, per comentar-me que la junta directiva de l’entitat veia necessari implantar a Menorca estudis superiors d’enginyeria per apuntalar la reconversió del sector industrial de l’illa. Tot d’una vaig traslladar aquesta idea a Llorenç Huguet, aleshores rector de la UIB, que la va acollir amb entusiasme.
Tot d’una vam començar a estudiar possibilitats. El desembre de 2020 ens vam vam reunir amb la UIB i amb Josep Lluís Pons Hinojosa, director general d’Universitat i Recerca del Govern, i es van posar damunt la taula tres opcions:
1. Crear un títol propi de la UIB en l’àmbit de la innovació tecnològica, vinculat a les necessitats de les empreses de Menorca.
2. Implantar a Menorca el grau d’enginyeria electrònica industrial i automàtica que ja s’impartia a Palma.
3. Dur a Menorca el grau d’Intel·ligència Artificial que la UIB estava començant a preparar.
L’opció preferida va ser la tercera: en lloc d’una enginyeria sectorial (industrial, elèctrica, mecànica, etc.), coincidíem que els estudis intel·ligència artificial podrien fer una gran contribució transversal a la digitalització de la indústria menorquina de tots els sectors.
El canvi al rectorat de la UIB, amb l’entrada de Jaume Carot, no va aturar les expectatives. El nou rector tot d’una va empatitzar amb aquest repte. Tanmateix, com que el grau d’Intel·ligència Artificial de la UIB no es posa en marxa de moment, es va imposar un replantejament: si havíem d’esperar que la UIB posàs en marxa aquests estudis, podrien passar anys. La universitat, amb bon criteri, va considerar preferible dur a Menorca els estudis d’enginyeria informàtica que ja es fan al campus de la carretera de Valldemossa, perquè açò podia ser més ràpid, i en tot cas plantejar, més endavant, una titulació de segon grau relacionada amb la intel·ligència artificial o amb qualsevol altra especialitat tecnològica que sigui útil al teixit productiu menorquí.
I aquí som. El Govern va escoltar la reivindicació, ha donat suport a aquesta iniciativa i, si tot va bé. el curs que ve l’enginyeria informàtica a Menorca serà una realitat.
Hem de pensar que no es tracta únicament de dur uns estudis tecnològics presencials a Menorca. L’autèntic repte és construir a Menorca un ecosistema que sumi la formació universitària, la formació professional i el teixit empresarial, orientat a rellançar la indústria menorquina, que té un passat brillant i un present incert. El sector industrial menorquí necessita una planificació ambiciosa perquè la diversificació econòmica, que és el nostre passat, també ha de ser el nostre futur.
En aquest ecosistema, el Centre Bit d’Alaior ha de ser la punta de llança. Ja és una realitat des d’on neixen experiències innovadores que es transformen en empreses productives diverses. no dependents del sector turístic. I des del curs passat, el Centre Bit també acull el programa de IBSTEAM de la Conselleria d’Educació, que desenvolupa les competències digitals i estimula les vocacions científiques i tecnològiques.
El futur de Menorca necessita tornar a apostar per la indústria, més enllà del turisme. Especialment per la indústria del coneixement, que no pateix el handicap de la insularitat. L’arribada del grau universitari d’enginyeria informàtica a Menorca és una baula importantíssima en la cadena d’accions que necessitam dur a terme per fer possible aquest futur.
(Publicat al diari Menorca dia 25 de gener de 2023)