Al primer capítol d’Els cors de pedra, mentre Parmenó i la seva tripulació esperen un encàrrec per reprendre la feina, els mariners alternen les reparacions que necessita el vaixell amb estones d’oci, que empren per visitar la taverna dels grecs de Bóccoris i jugar a Petteia. Què és, aquest joc?
Els jocs de tauler, jocs amb peces o fitxes que es mouen damunt una superfície marcada amb dibuixos, quadres o seccions, són coneguts des de molt antic per la majoria de cultures i societats. Les nostres dames o el joc d’escacs tenen precedents tan antics que podem cercar el seu origen remot alguns mil·lennis enrere.
A l’antic Egipte s’han documentat jocs com el senet, gràcies a jeroglífics o pintures que daten d’abans de l’any 3000 aC. A Mesopotàmia, les tombes reials d’Ur testimonien jocs que es practicaven amb peces cuneiformes, semblants a les falques utilitzades per a les formes més antigues d’escriptura d’aquella regió.
De l’antiga Grècia ens han arribat notícies de diversos jocs de tauler, amb major o menor detall sobre les seves regles. Alguns d’aquests jocs han estat documentats a diversos indrets de la Mediterrània. Un dels més coneguts és la Petteia, que deriva del substantiu péssos i que sol ser traduït per joc de daus o de dames. Com tantes altres coses de la cultura hel·lènica, la Petteia fou adoptada pels romans amb el nom de Latrunculi.
Es creu que un passatge de l’Odissea que fa referència a un joc amb peces o daus és una referència directa a la Petteia: «Va trobar els pretendents altívols, que en aquell moment delectaven el seu cor jugant a pessoi davant les portes, asseguts damunt de les pells dels bous que ells mateixos havien matat» (Odissea, 1. 107). La ceràmica pintada grega clàssica també ha deixat nombrosos testimonis d’aquest joc. Crateres, plats i copes apareixen decorats amb freqüència amb una imatge d’Àjax i Aquil·les jugant a Petteia.
A partir de les nombroses fonts que parlen d’aquest joc, de les restes materials recuperades pels arqueòlegs, i dels textos llatins que documenten el Latrunculi, s’han intentat reconstruir les regles de l’antiga Petteia. Una proposta és la següent:
- Dibuixau damunt un tauler una quadrícula de 8 x 8.
- Alineau un joc de 8 peces d’un color a la filera d’un extrem, i 8 peces d’un altre color a la filera d el’extrem contrari.
- Els jugadors mouen les seves peces per torns alterns, amb un moviment com el de les torres d’escacs: en vertical o horitzontal damunt el tauler, però mai en diagonal.
- L’objectiu del joc és capturar les peces del jugador contrari. Una peça és capturada quan queda envoltada de peces contràries pels quatre costats ortogonals (no diagonals). Quan això succeeix, el jugador que ha capturat una peça la treu del tauler i se la queda, i a partir d’aquí pot continuar movent les seves peces.
- Els quadres dels extrems del tauler no serveixen per capturar peces, perquè només es poden encerclar per tres costats, no pel quart, que és el que queda a la vora exterior del tauler. Sí que serveixen per immobilitzar peces del jugador contrari.
- Qualsevol peça es pot moure pel costat en què no hi hagi cap peça contrària, i pot lliscar damunt el tauler fins al quadre adjacent a una altra peça, sigui pròpia o del color contrari.
- El joc s’acaba quan un jugadora consegueix capturar totes les peces contràries, o bé quan un jugador ha aconseguit bloquejar totes les peces del contrincant i aquest ja no pot fer cap moviment.