A l’inici d’Els cors de pedra assistim a la dramàtica carrera contra rellotge del camp de treball arqueològic de Torralba d’en Salord. El director del projecte, Jordi Amat, treballa per a una empresa anomenada Sota Terra, SL. Per què?
Durant l’etapa de documentació prèvia a la redacció de la novel·la, vaig tenir ocasió d’entrar en contacte amb alguns membres de l’equip de Sota Terra, un programa de divulgació arqueològica que en aquells moments emetia TV3, amb un equip dirigit pel doctor Eudald Carbonell.
Els arqueòlegs Jordi Amorós i Roser Marsal, de l’equip de Sota Terra, van tenir la gentilesa de convidar-me a la filmació d’un dels episodis de la segona temporada d’aquest programa, i no m’ho vaig pensar dues vegades.
A finals d’octubre de 2011 vaig viatjar amb la meva família a la comarca del Lluçanès, a un paratge aïllat i boscós del terme municipal d’Oristà. La gravació d’aquell capítol de Sota Terra volia posar llum a les restes d’època romana que abunden en aquella zona. La campanya d’excavació realitzada a l’entorn del programa va determinar que els edificis de la zona excavada no corresponien a una ciutat sinó a un campament militar, probablement relacionat amb la guerra civil entre Pompeu i Juli Cèsar, esdevinguda entre els anys 49 i 45 aC.
Les converses d’aquella jornada amb en Jordi, na Roser, n’Eudald Carbonell i els altres membres de l’equip científic del programa em van donar algunes bones idees per ambientar la part de la novel·la Els cors de pedra que s’esdevé en l’actualitat.