Ressenya bibliogràfica. (Dialogal. Quaderns de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, núm. 45, primavera 2013). La col·lecció «A la caputxina» ens ofereix un títol imprescindible per entendre l’aportació dels framenors caputxins a l’Església i a la societat catalanes contemporànies.
Joan Botam exemplifica la trajectòria vital d’una generació de religiosos que, havent estat formats en l’Església preconciliar i en l’Espanya nacionalcatòlica, van afrontar els nous temps que s’obrien en la societat i en l’Església com un kairós de renovació, servei i compromís.
L’aportació específica de Joan Botam com a pioner del diàleg interconfessional i interreligiós a casa nostra, ens mostra que si bé l’ecumenisme oficial i les rigideses institucionals sovint han estat un fre per a les experiències més interessants i han neutralitzat alguns avanços —el Centre Abraham de Barcelona en seria un exemple paradigmàtic—, les energies creatives impulsades des de la base i la llibertat han obert nous camins que ja no tenen marxa enrere.