S’ha acabat el famós debat sobre l’estat de l’estat, que altres, ves per on, anomenen sobre el estado de la nación, i una de les propostes de Zapatero ha estat la imposició d’un sostre de despesa als governs autonòmics. A hores d’ara encara no sabem si serà una proposta estrella o estrellada, perquè al final no s’ha concretat i es deixa per al que queda de legislatura.
Instal·lats com esteim en el dogma de la retallada de la despesa pública, la proposta ha estat ben acollida pels analistes d’aquesta criatura difusa i ombrívola anomenada els mercats, així com pels mitjans de comunicació espanyols, vull dir d’obediència espanyola i de perspectiva espanyolista. No així per altres analistes que es miren la mateixa realitat des d’un altre angle, com pot ser el social —que es demanen qui pagarà les factures de la sanitat, l’educació o els serveis socials, que són autonòmics, si es limita excessivament el pressupost— i, naturalment, per qualsevol observador sensible als desequilibris econòmics territorials, bé sigui entre comunitats autònomes, o entre aquestes i l’estat.
Em sembla bé que es freni la despesa pública pel principi tan elemental que d’allà on no n’entren no en poden treure. Si els ingressos de les administracions avui són mínims, és del tot recomanable que la despesa davalli. Però no subscric l’apriorisme que una administració petita és, per se, millor. Depèn. I en qualsevol cas, no em sembla just parlar alegrement de dèficit públic autonòmic en el cas de les Illes Balears quan el nostre problema principal, la causa número u del dèficit, és la balança fiscal negativa i la desinversió per part de l’estat. Parlar de dèficit fiscal a les Illes Balears és una fal·làcia.
En rigor, és cert que l’administració autonòmica balear avui gasta massa, però no perquè el govern autonòmic s’hagi pentinat més doblers dels imposts que es recapten a les Illes, sinó perquè la major part d’aquests impostos se’n van a Madrid per no tornar mai més. Si l’estat hagués suportat el cost real de la Sanitat i l’Educació balears, per exemple, no seríem a on som. En el seu dia, quan es van transferir les competències sobre aquestes dues matèries tan sensibles, ja es va dir abastament que venien mal dotades, amb un dèficit de sèrie, incorporat. Idò com diuen en castellà, de aquellos barros estos lodos.
Si aquest desequilibri s’hagués produït perquè la riquesa generada pels treballadors i empresaris de les Balears s’invertia amb bon criteri a altres territoris, per millorar realment la seva estructura econòmica i fer-los més competitius, potser podríem parlar de solidaritat. Però molt em tem que Ramon Tremosa tengui raó: tal vegada els pobres de les regions riques han finançat els rics de les regions pobres.
Perquè és obvi que a altres territoris, l’estat se les ha gastades de mala manera, a tort i a dret, amb inversions faraòniques que ni han millorat el benestar dels ciutadans, ni han incrementat la productivitat, ni han generat noves oportunitats econòmiques, ni han afavorit la vertebració i expansió del teixit productiu. El caríssim i inútil aeroport de Ciudad Real i l’AVE de Cuenca a Albacete, obres públiques definitivament incongruents i delirants —aquest AVE s’ha hagut de tancar per falta d’usuaris— són només dos exemples que parlen per ells mateixos.
Segur que tots ens hem d’estrènyer el cinturó i que les administracions, totes, han de predicar amb l’exemple. Però que no li diguin amor quan li volen dir sexe.
L’aeroport de Ciudad Real, al contrari que el de Castelló, és d’iniciativa privada; i l’AVE de Cuenca a Albacete era un línia (la via, per entendre’ns, ja estava feta i és per on van els trens que van de Sevilla a Bercelona, per exemple). D’acord que se n’han fet, d’obres faraòniques innecessàries (com l’aeroport de Lleida, per exemple), però aquí també s’han gastat molts diners inútilment. Vull recordar que ara per ara s’està realitzant l’obra de carreteres més importants de la història de Menorca (la variant de Ferreries) amb diners de tots els espanyols. El dèficit públic NO és cap fal·làcia.
Benvolgut Pere Piris,
Em sembla que haurà de revisar les seves fonts d’informació, o desentelar-se les ulleres:
1) L’aeroport de Ciudad Real és d’iniciativa privada, sí, però va rebre una generosíssima inversió pública a fons perdut: més de 40 milions d’euros. Això, a part de la participació en accions per part de diverses institucions i corporacions públiques; si s’hagués tractat d’una inversió amb previsió de guanys, aquesta inversió òbviament hauria retornat a les institucions; tractant-se d’un fiasco absolut, aquesta inversió també són pèrdues a càrrec dels contribuents. Entre els quals, vostè i jo.
2) L’AVE de Cuenca a Albacete va, en efecte, per la mateixa via dels trens convencionals, però per tal que hi pogués pasar l’AVE, es van haver de fer unes obres d’adequació que van costar 70 milions d’euros, a càrrec, òbviament, dels pressuposts generals de l’estat. És a dir, ho vam pagar, entre altres, vostè i jo. Després de la posada en marxa d’aquest trajecte d’AVE, el manteniment de la línia (independentment del nombre de viatgers) és superior als 100.000 € per quilòmetre i any, és a dir, uns 14 milions d’euros anuals, pel cap baix. Que també pagam vostè i jo.
3) Al costat d’aquestes obres absolutament inútils, desproporcionades i costosíssimes, el desviament de Ferreries, que puja una inversió inferior als 30 milions d’euros, és poca cosa més que una propina. I encara hem de donar gràcies?
4) Efectivament, té raó vostè quan diu que aquí s’han fet també obres faraòniques. El Sr. Matas n’era especialista: Palma Arena, autopista d’Eivissa, autopista Inca-Alcúdia… encara sort que va perdre les eleccions i no va arribar a fer el teatre d’òpera; si només per la maqueta vam pagar 1,2 milions d’euros, què ens hauria costat el teatre de veritat? Però una cosa no lleva l’altra.
Jo no ho neg, que s’han malbaratat doblers. És absolutament cert, i s’han de corregir moltíssimes coses. Però d’aquí a afirmar que la culpa del dèficit públic és de la gestió de l’actual govern, n’hi ha un bon tros.
En fi, senyor Piris, si vostè vol que li robin i encara vol donar les gràcies, està en el seu dret, però no em fa cap il·lusió pertànyer al seu club.
Atentament,
Miquel A. Maria
Quan Artur Más va guanyar la Generalitat el primer que ha fet es veure a Zapatero. Li va plantejar que Catalunya es podia endeutar més…, els arguments eren clars, els coneixen els catalans…, els espanyols no. Menorca te un model mes proper al Català que al Valencià…, però sembla que molts menorquins pensen com a valencians…