D’entrada, els jutges que més m’agraden són aquells que no conec. I a l’inrevés: els jutges amb vocació d’estrella em fan posar peu a retxa. A Itàlia ens duen avantatge amb la història de jutges que comencen per deixar-se estimar massa per les càmeres, llavors es converteixen en figures del circ mediàtico-polític, i al final han de renunciar a la carrera judicial. No sé si serà coincidència o imitació, però la trajectòria del jutge espanyol Baltasar Garzón emula la d’Antonio di Pietro, amb la diferència que el pas per la política, en el cas del jutge espanyol, no va ser com a final de la carrera judicial, sinó com una interrupció a mitjan requesta. Si més no fins ara, perquè no sabem què farà en el futur.
No pot ser casualitat que les grans causes que tria Garzón sempre tenguin un caràcter de judici-espectacle. I si no el tenen, ell l’hi posa. Més que regir-se per l’aplicació de l’ordenament jurídic, que determina allò que és legal i allò que no ho és, Garzón sembla imbuït d’un aire profètic que l’empeny a capitanejar la conflagració entre el bé i el mal, erigint-se ell mateix en àrbitre i intèrpret del que s’ha de col·locar a cada plat de la balança. La conseqüència és que moltes de les seves actuacions no solen mostrar la independència i el rigor que s’espera d’un alt magistrat, sinó que són valorades —jutjades— per la coincidència o discrepància subjectiva amb allò que ell ha considerat perseguible. Si hom considera que els perseguits per Garzón són dolents, visca Garzón. Si un altre té simpaties pels encausats per Garzón, Garzón al paredón. I açò, en un estat de dret, grinyola molt. Estic segur que molts dels qui ara defensen Garzón perquè ha decidit que ell ha de jutjar els crims del franquisme, no devien trobar tan bé que l’any 1992 dugués a terme una autèntica persecució contra l’esquerra independentista, per netejar la ciutat de Barcelona de cara als Jocs Olímpics, i en ambdós casos el que cal és distingir si la seva actuació és conforme a dret o més aviat respon a motivacions polítiques.
No ens equivoquem: el problema no és Garzón, el problema és Espanya, i una part importantíssima de la responsabilitat és de l’esquerra espanyola majoritària, incapaç, a dia d’avui, d’haver articulat un ordenament jurídic que permeti, amb plenes garanties, la depuració dels crims del franquisme. El PSOE, amb les majories absolutes que ha tingut o amb la majoria relativa sumada a potencials aliats d’esquerra, no ha volgut superar la llei del silenci i no ha fet una llei de la memòria històrica que anul·làs els judicis polítics de la dictadura i reparàs de manera efectiva el dany infligit a les víctimes. Doncs si el poder legislatiu no ha legislat com calia per poder jutjar el franquisme, un jutge no pot, no ha de poder, anar per lliure i fer justícia pel seu compte.
El que ara està en joc és decidir si un jutge pot o no pot instruir les causes que ha obert Garzón. I aquesta decisió és, o hauria de ser, estrictament jurídica, no política. Si ho pot fer, evidentment ho ha de fer, i les màximes instàncies judicials hauran de fer marxa enrere. Si no ho podia fer, jo no sé si se l’ha de jutjar per prevaricació o simplement se l’ha d’obligar a tancar els processos iniciats, però sigui com sigui s’ha d’atendre a les lleis vigents. I aquí és on cal posar tota la pressió: si les lleis vigents no permeten jutjar el franquisme, que es canviïn les lleis. El legislador, i indirectament el poble que sobiranament l’ha elegit a les urnes, té la potestat per fer-ho. Si no ho fa, que calli i n’assumeixi les conseqüències.
El mateix podríem dir de l’afer del Tribunal Constitucional amb l’Estatut de Catalunya. Una publicació digital catalanista parla, en relació a la sentència del Constitucional, de legitimitat versus legalitat. Que s’ho mirin com vulguin, però els tribunals el que han de fer és aplicar les lleis vigents. Si dins la famosa Espanya plural zapateril i el seu ordenament constitucional no hi cap la Catalunya estatutària, és fins i tot recomanable que el Constitucional dictamini contra l’Estatut. El que em sembla inconcebible és demanar al Tribunal Constitucional que, per raons polítiques —com si s’invocassin raons humanitàries per perdonar un delicte— faci la vista grossa i absolgui l’Estatut de Catalunya. Que el Tribunal faci la seva feina amb rigor, i tothom sabrà a què s’ha d’atendre. A qui no li agradi aquesta Espanya, ja sap què ha de fer, o si més no cap a on ha de remar.
Per tot plegat, em sap molt de greu, però jo no signaré per Garzón.
El que passa amb el tema del franquisme és que en l’època de la ‘transició’ (que en diuen) va haver un pacte [no massa] secret de «punt final» i aquest pacte s’ha respectat.
Ara que ha arribat al poder una generació -molt mediocre, tot sigui dit- que vol trencar el pacte simplement perquè no va participar-hi (hem d’anar amb compte amb els qui no es lleven de la cadira quan passa la bandera però després van desesperadament i de genolls a la cerca d’un «¿qué hay, amigou?») resulta que, pràcticament ja no hi ha franquisme que jutjar. El franquisme més jove que resta té l’edat d’en Fraga i, tot i que alguna cosa se li podria esgarrapar, aquesta colla ja no té res a veure amb crims massius i continuats.
En judici del franquisme, agradi o no, ja és cosa de la Història i no dels tribunals, que no farien un paper gaire lluït (ni prestarien bon servei a cap causa) seient al banc dels acusats a una pila més o menys nombrosa d’octogenaris. Fa vint anys potser es podia haver fet, però ara la cosa ja no té remei, com no tenen remei els crims de l’estalinisme, posem per cas.
Estic d’acord, per exemple, amb el fiscal que ha acceptat l’anul·lació del judici de Companys, barrant així la porta a la seva repetició. Però és que jo em pregunto: Repetició? I qui l’acusaria i de què? Quines proves i de què es podrien aportar? Amb quina llei se’l jutjaria?. No li veig sentit.
Pel que fa a la resta de l’escrit (que, tal com et diuen al Facebook, és veritablement valent i respira independència de criteri, ‘rara avis’ avui en dia) simplement vull recordar-te (o fer-te observar, no sé quina edat tens) que el nacionalisme català (bé, d’allò… les dretes del senyor Esteve) va subscriure també -i ocasionalment ufanat-s’hi- el pacte de «punt final» de la transició al què m’he referit.
Deixem que la Història faci el seu paper, que ja és bo i interessant (inclús, en ocasions, vindicatiu) i cuidem, en tot cas, que aquest paper sigui rigorós i exacte. És el millor servei que podem presta a aquest país i a les properes generacions.
I a veure si podem, d’una punyetera vegada, enterrar en pau la puta guerra civil.
Hi estic totalment d’acord amn tu, Miquel Àngel. Un jutge i un tribunal s’han d’atendre a les lleis i, si són injustes, pot reco,emar que les canviïn. Però, qui té potestat de fer-ho, és el poder legislatiu. I si no ens agrada, agafem porta i anem-nos-en
Benvolgut Xavier,
Les teves observacions i acotacions són molt acurades. En efecte, fos el que fos el més correcte per jutjar el franquisme, hem arribat tard. Crec que no es va fer el que calia quan encara era temps de tribunals judicials i no del tribunal de la història. Bona part de la classe política espanyola ha pretès donar lliçons a altres processos de transició sense haver resolt la pròpia, perquè com ja van observar alguns analistes en el seu moment, l’amnistia general i la llei del silenci acabarien passant factura.
Respecte al paper del nacionalisme català, les “dretes del senyor Esteve”, són tan responsables com tota la resta. El nacionalisme català majoritari ha jugat la carta de la governabilitat d’Espanya, igual que en els orígens del catalanisme (mira’t el vol. 25 de l’obra completa de Josep Pla, dedicat a Cambó, i veuràs fins a quin punt són directes les coincidències).
Gràcies pel teu comentari, i encantat de saludar-te.
Si us interessa aquesta és la meva aportació al respecte.
http://blogs.avui.cat/perinno/2010/04/20/la-decisio-de-garzon-de-demanar-el-certificat-de-defuncio-de-franco-res-te-a-veure-amb-restablir-la-dignitat-de-les-victimes/
Salut i República