Deu fer cosa de deu o dotze anys, conversant amb l’amic Toni Nicolau, ex-cantant del grup de pop-rock mallorquí Ocults i avui president de Músics per la Llengua, ens planyíem per la inexistència d’un espai comunicacional balear, un espai de comunicació que contribuís a vertebrar el conjunt de les nostres illes. Constatàvem que els mitjans de cada illa es limiten al respectiu referent insular, i punt. IB3 encara no existia, però tant en Toni com jo aspiràvem a la creació d’un mitjà de comunicació audiovisual públic, autonòmic, que complís aquesta missió.
-Aquest mitjà de comunicació -deia jo-, podria emetre uns informatius generals per a tota la cadena, i llavors fer desconnexions insulars perquè a cada illa s’emetessin programes amb contingut propi.
-O no -va objectar en Toni-. Potser seria més interessant que des de les mal anomenades “illes menors” es fessin programes per ser emesos també a les altres illes. Tu saps que jo som un enamorat de Menorca -en efecte, en don testimoni-, i m’agradaria no haver-m’hi de desplaçar si vull saber-ne alguna cosa. M’agradaria que, sense moure’m de Mallorca, pogués estar al dia del que passa a Menorca, a Eivissa i a Formentera. I viceversa. En lloc de pensar aquest mitjà de comunicació de forma radial, amb uns estudis centrals a Mallorca i delegacions locals a les altres illes per fer desconnexions, per què no pensam un mitjà en xarxa, que ens enriqueixi a tots i de veritat ens posi en contacte entre illes?
Li vaig donar la raó. Perquè la tenia tota.
Anys després es va posar en marxa IB3 ràdio i televisió. Concebuda inicialment com la cadena de propaganda de Jaume Matas, després del canvi de govern ha redreçat el rumb i ha anat millorant progressivament. Una millora substancial, bàsica, ha estat l’opció de fer-ne un mitjà íntegrament en català. Encara li queden moltes passes per donar, i estic d’acord amb les veus crítiques que retreuen a l’actual pacte de govern que no hagi consumat el canvi global de model que tots els partits prometeren abans de les eleccions. Però no hi a dubte que entre l’actual IB3 i la de la seva primera etapa hi ha un abisme, i del que es tracta és de confiar que continuï millorant.
Doncs bé. L’estiu passat, la programació estival d’IB3 ràdio em va sorprendre amb una novetat plena de frescor: l’emissió del programa Bullit de ràdio des d’Eivissa, conduït per Agustí Prades. Allò era exactament el que em deia en Toni Nicolau: un programa fet des d’Eivissa però no en desconnexió, sinó per a tota la cadena. Us confés que, escoltant aquest magazín estiuenc, vaig aprendre més coses d’Eivissa i Formentera que mai. Però em temia que això fos una flor que no fa estiu, una anècdota simpàtica.
Idò m’equivocava. Dimarts que ve, dia 4 de gener, a les nou del vespre, comença un nou programa de ràdio que aspira explícitament a ser un espai de vertebració entre les nostres illes. Es dirà Balears de nit, i serà conduït pel veterà periodista Santi Capellera -veterà no perquè tengui molts anys, que no és així, sinó perquè duu molts d’anys de barraqueta i d’ofici-. I, oh sorpresa: el programa no serà produït i realitzat des dels estudis de Palma, sinó bàsicament des de la delegació d’IB3 a Menorca, amb emissions alternatives des de les altres illes. És possible que tengui més continguts menorquins que de les altres illes. Però, passa res? No tenen la majoria de programes de la cadena un caire quasi exclusivament mallorquí? Seria desitjable una major transversalitat dins cada programa, però què voleu fer-hi? Els illencs som insularistes, ves quina cosa. I, en qualsevol cas, serà bo que els oients mallorquins aprenguin a escoltar coses de les altres illes que no tenguin res a veure amb Mallorca. Els illencs menors és el que estem més acostumats a fer. Potser ara ens comprendran i tot.
Balears de nit ha obert un perfil al Facebook, i el que hi llegim evoca directament l’aspiració que en Toni Nicolau formulava fa anys. Fixau-vos-hi: «Un programa tertúlia política, social i cultural que s’emet per a totes les Illes Balears des de la ràdio pública. Conduït alternativament des de Menorca, Mallorca i Eivissa pel periodista Santi Capellera, auspiciat per un gran equip de professionals de la casa, té l’objectiu de dinamitzar, cohesionar i donar a conèxer mútuament les inquietuds i necessitats de la societat de les Illes, des d’un punt de vista progressista, plural i de proximitat lingüística i cultural comunes».
Voleu més claredat i vocació de fer país en un programa de ràdio? En Santi m’ha convidat a participar-hi i, com comprendreu, m’ha faltat temps per acceptar. És clar que hi vull ser! Balears de nit es pot convertir en una mena de test de balearitat. Si més no, per posar a prova si l’espai comunicacional conjunt existeix i funciona. Tant de bo que així sigui, i que l’exemple estimuli noves experiències en la mateixa direcció. Endavant i fora por!