A una tertúlia, fa un parell de setmanes, algú deia que Palma també existeix de les avingudes cap a fora. Una forma lacònica però molt encertada d’expressar el desencís que sentim els milers de ciutadans que vivim a qualsevol barriada de Palma que estigui fora del casc antic i del perímetre de les avingudes, davant l’oblit sistemàtic i la deixadesa a què ens condemna l’ajuntament.
Parlàvem de les inacabables obres viàries, dels enormes nous aparcaments subterranis, de les faroles milionàries, del caríssim sistema hidràulic de recollida de fems que prest entrarà en funcionament al casc antic, de les reformes d’algunes places… Tot, absolutament tot concentrat de les avingudes cap endins. Les iniciatives de millora de l’espai urbà fora d’aquest perímetre es poden comptar amb les mans.
Mentrestant, els ciutadans de les barriades de Palma i dels nuclis de població separats del cas urbà de Ciutat (Sant Jordi, Son Sardina, Son Roca…) assistim, entre la indignació i la impotència, a la decadència gradual del nostre entorn. Perquè el problema no és que l’ajuntament de Palma no hagi realitzat nous projectes (espais verds, infraestructures comunitàries, rehabilitació de places, etc.) en aquestes zones. És que ni tan sols s’ha preocupat de fer un mínim manteniment que frenàs la degradació urbana.
Estic parlant de coses tan elementals i senzilles com mantenir en bon estat el paviment i les voravies dels carrers. De tenir cura de la vegetació de les poques zones verdes que hi ha a les barriades. De regular la circulació rodada repintant periòdicament els passos de vianants, els carrils dels cotxes i les zones d’aparcament. D’instal·lar senyals de trànsit a una infinitat de cantonades on no hi ha cap indicació. De treure barreres de damunt les voravies que compliquen moltíssim la vida als minusvàlids o a les persones que empenyen un cotxet infantil. De millorar mínimament l’enllumenat públic de molts carrers que quan es pon el sol esdevenen tenebrosos. De reubicar de manera més racional els contenidors de fems, i d’incrementar els contenidors de recollida selectiva. De posar més recursos a Emaya per garantir la neteja urbana de places i carrers que avui estan terriblement bruts.
Fins aquí només he parlat del manteniment de les infraestructures i el mobiliari urbà de les barriades. Però tenir cura de la ciutat és molt més que això. En matèria d’animació cultural, social i veïnal de les barriades, la feina de l’ajuntament de Palma és totalment inexistent. Totes les instal·lacions municipals dels barris (centres de serveis socials, instal•lacions culturals i esportives, etc.), pateixen una situació d’estancament i congelació. La quantitat de serveis no ha crescut, ni prop fer-hi, en proporció al gran increment demogràfic de Palma durant els últims anys. I la insuficiència de recursos, per molt que els professionals s’hi esmercin, té com a conseqüència directa una greu pèrdua de qualitat. Això, acompanyat del menyspreu absolut de l’equip de Cort cap al moviment veïnal, que era tan ric a la Palma de fa sols deu anys, està provocant que les barriades es vagin convertint en pures i simples zones-dormitori, sense vida comunitària, sense dinamització social, sense serveis ciutadans.
Amb tota seguretat, a mesura que s’apropin les eleccions de la primavera de 2003, l’actual govern municipal ens assaltarà amb la promesa de nous projectes faraònics. Bé, en realitat l’ofensiva ja ha començat. El Mundo-El Día de Baleares informava ahir que la Societat Municipal d’Aparcaments de Palma (SMAP), presidida per l’inefable José María Rodríguez, acaba d’aprovar la construcció de quatre nous fastuosos aparcaments subterranis. I no passaran gaires mesos abans que l’ajuntament ens informi de les grans obres que es faran a la façana marítima de Palma. Seguim, idò, amb les mateixes: grans infraestructures perquè la gent vagi més en cotxe, i oblit absolut d’iniciatives per millorar la qualitat de vida dels ciutadans a les barriades on viuen.
A la tertúlia que esmentava més amunt, una persona deia que l’actual oposició a l’ajuntament de Palma no hauria de caure en la temptació de contraatacar amb la promesa de nous projectes faraònics, sinó esforçar-se en una cosa tan senzilla com tractar bé els ciutadans en les seves necessitats quotidianes als barris on viuen. Irònicament, aquest tertulià apuntava que la millor promesa que els partits de l’oposició poden fer als ciutadans és “no farem més obres”. Home, tampoc no es tracta d’això, però és cert que l’alternativa que Palma necessita, la que il·lusionarà els ciutadans i ciutadanes i els mobilitzarà per aconseguir un canvi de govern a Palma, haurà de ser capaç de convèncer que és possible aconseguir un ajuntament que treballi al servei dels ciutadans i es preocupi per les seves necessitats reals. Així d’elemental.