A una reunió en què es debatia una iniciativa legislativa orientada a millorar la protecció social de les famílies amb fills, una persona que hi participava va suggerir que seria millor parlar d’unitats de convivència que no pas de famílies, perquè aquest concepte té una càrrega simbòlica conservadora que s’ha vist superada pels canvis socials de les últimes dècades. No és nova, aquesta opinió, però jo sempre hi he estat en contra. Del que es tracta, crec, és d’incorporar al concepte de família les noves formes de convivència que, gràcies a l’ampliació de les llibertats individuals, han anat sorgint. Si per família sols entenem l’esquema clàssic matrimoni-fills, i hi deixam fora les noves formes de relació de parella i de paternitat/maternitat, potser ens estarem carregant una part molt important de les polítiques de l’estat del benestar, que precisament parteixen de la consideració de la família com a subjecte de drets socials. En efecte, el desenvolupament de l’estat del benestar ha articulat no sols mecanismes de protecció dels individus, sinó també de les famílies.
El debat conceptual sobre allò que és o no és una família em sembla, al capdavall, estèril i inútil. És molt més convenient que ens preocupem de si les famílies, i en especial pel que fa als fills, reben de les lleis i les iniciatives polítiques un suport suficient. Durant la present legislatura autonòmica, l’aprovació de la llei de parelles de fet ha significat un avanç significatiu en aquesta matèria, però el camí per recórrer encara és immens, perquè no cal ser un expert per comprovar que la legislació de protecció i suport a les famílies és molt esquifida. La Comissió per la igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones del PSM fa temps que treballa aquesta qüestió, i constata que, en comparació amb els altres estats de la Unió Europea, l’estat espanyol està a la coa. És necessari, idò, fer propostes i dur a terme iniciatives perquè la tan pregonada convergència europea també es dugui a terme en aquest àmbit.
Amb aquesta intenció, la Comissió d’Igualtat del PSM organitza, per als propers 15 i 16 de febrer, unes “Jornades sobre polítiques familiars: els primers anys de la infància”. Hi participaran experts de les Illes Balears, Catalunya i Euskadi, i volem que de les seves aportacions i dels debats en surtin idees i propostes concretes sobre qüestions tan importants com la compatibilitat entre la dedicació professional i la dedicació als fills, l’escolarització infantil, l’increment de les ajudes econòmiques públiques a les famílies amb fills, o les exempcions fiscals. Volem parlar de tot això amb tothom que tengui interès per aquest tema tan important, i per això, no cal dir-ho, hi sou tots convidats.