Dimarts, 5 de desembre, dotze i mitja del migdia. Som al mercat de Pere Garau, davant de la meva carnisseria habitual. Una clienta que està davant meu fa el següent comentari, dirigit al carnisser: “no em facis comprar vedella! Amb lo que diuen, em fa por… Avui en dia no te’n pots fiar de res, no saps mai el que et donen!”.
És comprensible. Des de fa una temporada, cada dos per tres salta alguna alarma relacionada amb la salut pública. Però el comentari d’aquella senyora em crida l’atenció pel seu to una mica fatalista: “no em faceu comprar…”, “no saps el que et donen…”. És que, quan anam a comprar, no som nosaltres els que escollim el producte que volem adquirir? És que ens imposen allò que hem de comprar? Idò… en certa manera sí. La societat de consum ens ha sotmès a una certa dictadura comercial. No sempre podem escollir. Entre les xarxes de distribució, la publicitat, les modes i altres factors del mercat, comprar i consumir es converteix, molt sovint, en un acte de submissió als criteris dels que dirigeixen els mercats.
Com en totes les coses de la vida, tenim dos camins: o acotar el cap i deixar-nos arrossegar per la submissió, o intentar reivindicar i exercir la nostra llibertat, malgrat les limitacions. Ara que ve Nadal i que, poc o molt, tots augmentarem el volum de les nostres compres, pot ser un bon moment per aplicar al nostre consum alguns criteris ètics i de responsabilitat, podem intentar “comprar diferent”. Em permet posar-ne deu exemples:
1. Per preparar els menjars de Nadal, compra productes mallorquins. Per qualitat, per contribuir a minimitzar els costos (econòmics i ecològics) del transport, i per donar suport al nostre sector primari i alimentari. Qualsevol cosa que puguis comprar produïda a Mallorca o a les altres illes balears, prefereix-la a les d’importació. A la Fira “Baleart” hem pogut veure la gran varietat i qualitat dels nostres productes alimentaris i d’artesania.
2. Procura no generar un volum excessiu de residus. Cada any, per aquestes dates, l’administració fa publicitat perquè llencis cada deixalla al contenidor corresponent (vidre, paper, plàstics, oli…). Això està molt bé, però encara és millor si intentes reduir els residus en origen. Per tant, ves a comprar amb les teves pròpies senalles, prefereix els productes que no vénguin gaire embolicats, i tria els que vagin dins envasos reutilitzables o reciclables.
3. Els productes elaborats i envasats, millor si estan etiquetats en català. Si molts comerciants i empresaris diuen que no etiqueten en català per raons comercials, comença tu donant exemple per aconseguir que la tendència canviï.
4. Els productes importats de l’estranger, i en especial els que vénen de països empobrits, tria’ls, si pot ser, de “Comerç Just”. És a dir, que tenguin la garantia de no haver estat produïts amb l’explotació dels treballadors (especialment infants) ni ecològica (produïts amb elevats costos ambientals). A Mallorca pots comprar productes de Comerç Just a S’Altra Senalla (Palma, Manacor, Inca), Intermón (Palma), i altres comerços. I tens una gran varietat de coses per escollir: cafè, xocolates, roba, artesania africana, asiàtica i americana, etc…
5. Si tens empleats o has de fer algun regal d’empresa, fes la “panera” seguint aquestes pautes. És una bona manera per no caure en els tòpics de sempre, i ser original. Amb una mica de gust, pots aconseguir que el teu lot sigui el més apreciat.
6. Quan compris els regals de Reis per als teus fills, no els saturis amb mil i una joguines. Educa’ls amb una mica d’austeritat, ensenya’ls a disfrutar dels regals. Si tenen massa coses, no saben a on han de posar els ulls i, a més, prest s’obliden de les coses que els atreuen menys.
7. No compris ni regalis joguines sexistes ni violentes. Fomenta l’educació per la igualtat i la pau. Fins i tot hauries de ser capaç de rebutjar, respectuosament, els regals que altres persones puguin fer als teus fills i que consideris inadequats. Agraint la bona intenció, has de sentir-te lliure per anar-los a canviar per altres regals que satisfacin les teves exigències ètiques i educatives.
8. Dedica una part de la paga extra per obrir una llibreta d’estalvi ètic (a les Illes Balears hi ha una entitat bancària que ha estat pionera en tot l’Estat en aquest tipus d’iniciativa), a fi de contribuir personalment a la realització de projectes solidaris i d’interès social.
9. Dedica un 1% del teu pressupost de compres d’aquest Nadal a cooperar directament amb alguna iniciativa solidària.
10. Aprofita aquestes festes per adquirir una cosa que no es compra amb doblers: comunicació. Intenta no dedicar tot el teu temps d’oci a consumir compulsivament (consumir menjar, consumir televisió, consumir cultura), i posa en la teva agenda una mica de temps a fons perdut per xerrar i per fer l’amor.