El proper dia 7 d’abril tindrà lloc a Artà un gest de solidaritat amb el poble Maputxe tremendament significatiu: una apagada simbòlica, d’un minut de durada (de 21:00 a 21:01), com a protesta per l’actuació de l’empresa espanyola ENDESA a l’Alt Bio Bio (Xile). L’objectiu és expressar el rebuig social per la construcció de 6 centrals hidroelèctriques que aquesta multinacional espanyola està duent a terme al territori ancestral del poble Maputxe.
El PSM-EN hem acceptat la invitació a formar part de la plataforma que promou aquesta apagada, plataforma que vol tenir continuïtat per vehicular la solidaritat del poble de Mallorca amb el poble Maputxe.
Fins el passat mes de gener, coneixíem el patiment del poble Maputxe per l’agressiva expansió d’ENDESA per terres xilenes, bàsicament a través dels mitjans de comunicació, tot i que la informació que donen és pobre i ambígua. Però des de finals de gener passat, ens sentim molt més proper aquest poble. La raó és la visita d’una delegació d’aquest poble a Mallorca, que s’entrevistà amb representants del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca. D’aquests contactes en va sorgir, entre altres iniciatives, una declaració institucional del Consell Insular de Mallorca, aprovada per unanimitat, en què demanava, entre altres coses, que ENDESA abandoni el seu projecte, ja que posa en perill la supervivència del poble Maputxe. Així mateix, el CIM convidava el Fons Mallorquí de Cooperació i Solidaritat a prestar una atenció especial a aquells projectes de solidaritat que tenguin per objectiu la cooperació amb el poble Maputxe.
És clar que per aturar els projectes d’ENDESA, el Govern espanyol hi haurà d’intervenir. Malauradament, la política exterior espanyola en l’àmbit empresarial, durant els últims anys, demostra alguns elements preocupants. En lloc d’aprofitar l’expansió exterior d’empreses espanyoles per fomentar la cooperació en projectes que ajudin a treure de la misèria els pobles de Centre i Sud-Amèrica, i per dur a terme iniciatives empresarials respectuoses amb el valuós medi ambient del continent americà, algunes empreses espanyoles estan realitzant una nova conquesta d’Amèrica. S’ha substituït el colonialisme polític per l’econòmic, però els valors de fons (o antivalors, més ben dit) continuen essent els mateixos de sempre: explotar els recursos i les persones d’uns països que pateixen un subdesenvolupament secular.
Tan sols les iniciatives solidàries socials, juntament amb una acció política progressista en afers exteriors, podran produir el necessari canvi de paradigma perquè l’expansió empresarial internacional se sustenti sobre els principis de la cooperació, el desenvolupament sostenible i la solidaritat.
Ara, aquest acte de l’apagada simbòlica és una bona ocasió per posar de manifest el suport del poble mallorquí a la causa maputxe. Per això, vull aprofitar aquestes línies per demanar a tot el poble d’Artà que s’adhereixi massivament a la convocatòria de dia 7 d’abril, i que aquest gest, certament humil però enormement significatiu, sigui tan sols el començament de tot un seguit d’accions que asssoleixin l’objectiu, ambiciós però possible, de frenar l’agressió d’ENDESA contra el poble Maputxe.