S’ha de reconèixer que la campanya que Cort ha posat en marxa per prevenir la prostitució («Perquè tu pagues existeix la prostitució») suposa un avanç notable respecte al que es feia en aquest àmbit en temps del batle Fageda. Aleshores, simplement van traslladar les prostitutes de la Porta de Sant Antoni als encontorns de Son Pardo, com qui canvia la ubicació d’una oficina municipal, o desvia la circulació rodada cap a un altre carrer. No, la campanya que ara fan està molt bé, perquè deixa d’inculpar les prostitutes i apunta directament (“tu pagues”) als clients, que és a qui s’han de dirigir totes les campanyes de tema comercial. Que sí, home, és igual que les campanyes de promoció del petit comerç: òbviament, no es dirigeixen als botiguers, sinó als compradors. Idò una cosa així.
Per descomptat, aquesta campanya és rigorosament bilingüe, com tot el que fa Cort. I que ningú vulgui veure segones intencions semàntiques en el fet de parlar de llengües enmig d’aquest context. No, de debò, Cort ens dóna autèntiques lliçons del millor bilingüisme amb cada cosa que fa. Per exemple: abans, quan agafaves un bus de la línia 3 de l’EMT, en passar per davant El Corte Inglés aquella veu d’ultratomba que informa en castellà de les aturades deia “Grandes Almacenes”. Ara, segons el bus que agafis, de vegades ho sentiràs en castellà -el mateix locutor zombi de sempre-, o potser et trobaràs amb la versió doblada al català; una veu masculina, amb bona entonació i vocalització correcta, et diu: “Grans Magats”. Ho jur.
Però bé, disculpau la divagació i tornem al tema que ens ocupava. Dèiem que la campanya del Tu pagues està molt bé. Però no sé si els estrategs propagandístics de Cort han previst un possible efecte boomerang, perquè no has de fer gaires esforços per imaginar-te aplicacions alternatives d’aquest missatge, tant o més colpidores que la versió original, i que tornen la pilota a l’emissor del missatge. Vegem-ne un parell d’exemples, sense cap intenció de ser exhaustius: “Perquè tu pagues, Cort pot esbucar i tornar a construir el pont del tren tantes vegades com vulgui”. “Perquè tu pagues, l’Hospital de Son Espases deixarà uns bons ingressos als antic propietaris del solar”. I és clar que això també serviria per a altres institucions: “Perquè tu pagues, el Consell de Mallorca i el Govern Balear es poden gastar una fortuna en campanyes de propaganda partidista disfressades de publicitat institucional”. “Perquè tu pagues, la Conselleria d’Educació concertarà i sostindrà amb fons públics un col·legi de l’Opus”. “Perquè tu pagues, Matas pot endeutar la Comunitat Autònoma amb els teus doblers per fer tantes autopistes com vulgui”. I així, anar seguint.
D’acord, reconec que com a eslògans s’haurien d’afinar més: són un pèl llargs. Però és que servidor som del rotllo. A més, tan sols són exemples sortits de la imaginació de qui signa, sense cap semblança amb la realitat, és clar. Però permeteu-me encara, per acabar de tancar el cercle, una evocació entranyable d’es colmo de Pere Sampol: “Perquè tu pagues, alts càrrecs del PP se’n poden anar de putes a Moscou amb els doblers del poble, i encara renyar els diputats de l’oposició que els demanen explicacions”. Perquè és de prostitució que parlàvem, no?